Många långivare erbjuder så kallade Smslån utan UC men det innebär inte att ingen kreditprövning görs. Ett Smslån utan UC innebär kortfattat att låna givaren använder sig av ett annat bolag för att göra en kreditupplysning. UC står för Upplysningscentralen och är Sveriges mest använda bolag för kreditupplysningar och kreditprövningar.

Kortfattat kan man säga att en form av kreditupplysning behöver alltid utföras av en långivare vi det här låneansökan. Dock är långivare fri att välja bolag för kreditupplysning och det måste alltså inte vara just UC.

Vad är UC?

UC skor för Upplysningscentralen och är Sveriges största företag för kreditupplysningar.

De flesta stora banker och långivare använder sig utav UC för kreditprövningar.

Det innebär att UC sparar mängden ansökningar i sina databaser angående just dig vilket kan försvåra att ansöka om lån hos banker som använder UC för kreditprövningar. 

Även om det är lättare idag än för några år sedan att ansöka om lån trots flera UC prövningar så är det fortfarande till er nackdel att ha många ansökningar i UC.

Man kan alltså säga att antalet ansökningar hos UC är försämrar er kreditvärdighet.

Vilka uppgifter finns i UC?

Upplysningscentralen eller UC samlar alltså en hel del information och när en kreditprövning görs så bedömer UC situationen och svarar med en risk och lite annan information.

I dagsläget enligt deras hemsida så hämtar UC information från över 50 källor.
Vi går igenom de vanligaste nedan.

  • Antalet ansökningar eller förfrågningar  hos UC Sparas alltså. En del långivare blir oroliga när dom ser att det finns många ansökningar till flera olika banker. Ett resonemang kan vara då att att man har försökt att söka samma lån och blivit nekad hos flera banker tidigare, vilket medför att sistnämnda banken också nekar lån.
  • Senast taxerad inkomst syns också i UC. Det kan dock dröja flera månader innan den senast deklarerade inkomsten syns i en kreditprövning från UC. Därför kan det vara värt att skicka in intyg för att styrka om en löneändring har skett eftersom banken då inte kommer att se denna genom UC.
  • Civilstånd samt namn och adress syns på fysiska personer.
  • Betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden syns även.
  • Fastighets uppgifter såsom vilken typ av bostad man har.
  • Bolagsengagemang syns och registrering av F-Skatt.
  • Självklart syns även nuvarande skulder såsom bolån, billån, eller andra blancolån. 

Kan man ta SMSLån utan UC?

Man kan alltså ta ett Smslån utan UC, men långivaren måste alltså använda ett annat företag för kreditprövning. Fördelen med detta kan vara att de andra företagen inte har insyn i antal ansökningar som man har haft hos Upplysningscentralen (UC).

Var hittar man SMSLån utan UC?

Du kan enkelt på vår hemsida filtrera alla sms lån som erbjuds utan UC för att välja det lån som passar dig bäst. Gå vidare till vår huvudsida för SMS lån för att se alla våra långivare.

Vilka andra företag finns det förutom UC?

Några av de vanligaste kreditupplysnings-företagen förutom UC är Bisnode, Creditsafe, Decidas och Soliditet samt Sergel.

För- och Nackdelar med lån utan UC

Som vi har gått igenom ovan så behöver alla långivare göra en kreditprövning innan de beviljar en låneansökan. Majoriteten använder sig alltså av UC.

Nackdelen med att alla använder sig av ljus är är att Många banker är skeptiska till just snabblån och smslån. Anledningen är att bankerna då kan tycka att man är någorlunda vårdslös och oaktsamt med sin ekonomi Vilket banker inte tycker om. 

En annan orsak till varför banker är skeptiska till snabblån är att man kanske inte har det så bra ställt i sin ekonomi.

Därför kan det vara en fördel att söka smslån eller snabblån hos företag som erbjuder det utan UC. När man då sedan vill ansöka om exempelvis ett bolån eller annat privatlån så kommer det SMS lånet eller snabblånet förmodligen inte synas kreditprövningen UC.

Andra fördelar med att ansöka om lån hos långivare som inte använder ju se kan vara att dessa Kreditprövningsbolag har andra kriterier exempelvis en annan inkomst bedömning än vad UC har.

SMSLån med betalningsanmärkning

Om man har en betalningsanmärkning så blir dessutom långivarna ännu mer skeptiska till ens finansiella situation. Det kan vara värt att tänka på att ta ett Smslån utan UC.

Det kan även finnas långivare som godkänner lån trots betalningsanmärkning och trots att de använder UC. Med stor sannolikhet kommer dock långivare som inte använder UC att bevilja en låneansökan trots betalningsanmärkning.

Hur mycket kan man låna utan UC?

Hur mycket du kan låna utan kreditprövning och UC varierar från långivare till långivare.

I dagsläget så handlar det om att man ska kunna låna upp till ett tak på cirka 30,000 kr till 50000 kr utan UC. Behöver man ett större lån så är det ett privatlån som gäller. 

Att tänka på vid lån utan UC

Man får inte glömma att alla lån skall betalas tillbaka till långivare och ett lån utan UC är inget undantag och man behöver fortfarande vara försiktig med sin ekonomiska situation för att säkerställa att man enkelt kan betala tillbaka lånet i tid.

Close Menu