Är du ska ta ett lån så är det viktigt att tänka på konsekvenserna och alla möjliga kostnader för just det lånet. Det gäller att man har koll på sin ekonomiska situation för att kunna säkerställa att man kan betala tillbaka sitt lån. Det betyder att man måste räkna på hur mycket det kostar, hur mycket ränta det är, hur mycket man ska man amortera, och övriga avgifter.

Låna inte för onödiga ändamål

Man bör se över vad man ska använda lånet till innan man tar ett lån. Ett SMS lån ska inte ses som en snabb lösning som ska användas gång på gång vid varje enstaka tillfälle där man känner sig bekväm. Vad ska de andra ord inte vänja sig vid snabblån. Exempel på sådana tillfällen kan vara att ta ett snabblån för att spela på nätet. Dåligt exempel på ett snabblån kan vara att använda pengarna till en utekväll på krogen eller en bettingsajt.

Folk som vänjer sig vid att ta dessa typer av lån oftare och oftare har risken att hamna i en ond cykel som repeteras lite för lätt.

Ett annat dåligt exempel på att ta dessa typer av lån är i syfte att betala tillbaka ett annat lån. 

Använd pengarna till viktiga saker

SMS lån kan vara en bra lösning då exempelvis man ska på en semesterresa och vill unna sig något litet Extra. Ett annat bra exempel kan vara att man precis ska åka iväg på en resa och någonting har gått sönder som man behöver reparera och tyvärr inte har pengarna till just för tillfället. Snabblån kan användas för att enkelt och snabbt lösa situationen utan att påverka vardagen i en allt för större utsträckning.

Det är inte ovanligt att oförutsedda utgifter dyker upp i folks vardag och då kan dessa typer av smslån hjälpa till. Det gäller dock att man säkerställer att man kan betala tillbaka lånet och alla dess avgifter.

Värt att nämna är att man även kan ansöka om dessa typer av snabblån utan en så kallad kreditupplysning för att slippa ha så många kreditupplysningar i registret. Om man inte har många upplysningar i registret så underlättar det vid senare tillfällen då man väl behöver ta ett större lån eftersom stora lån nästan alltid medför en kreditupplysning. 

Vill du lära dig mer om kreditupplysning så kan du läsa det här.

Betala tillbaka lånet enligt överenskommelse

Smslån eller snabblån måste betalas tillbaka inom en tid och med en ränta och eventuellt andra avgifter som har avtalats vid låneansökan. Dessa lån brukar ha en tid av 15-30 dagar. Man får oftast en faktura hemskickad till folkbokföringsadressen. Denna faktura kan du betala precis som en vanlig faktura eller räkning genom din internetbank med OCR nummer eller referensnummer och andra uppgifter på fakturan.

Om lånet inte betalas tillbaka i tid finns det en risk att att låna givaren vända sig till Kronofogden för hjälp. Hos Kronofogden så tillkommer en del extra avgifter och skulder kan växa. Skulder hos Kronofogden syns även vid en kreditupplysning.

Vad kostar det att låna

Den totala kostnaden för ett lån är viktigt att veta. Många långivare marknadsför eller erbjuder så kallad gratis lån och skyltar med att det inte finns några extra avgifter men detta är tyvärr nästan aldrig sant. Man bör vara extra noggrann och uppmärksam på den effektiva räntan på lånet. I den effektiva räntan så räknas lånet alla kostnader med. 

Värt att nämna är också att den effektiva ränta räknas på ett helt år vilket kan vara lite misstolkade och missvisande eftersom dessa typer av lån ofta är på mindre än 30 dagar.

Man bör vara noga med att se över alla kostnader för ett lån för att säkerställa att man vet vad man behöver betala tillbaka för just det här lånet. Det gäller att läsa avtalet så att man vet vad det är man ska betala tillbaka.

Låna inte från vilka som helst

Man bör se över Vem eller vilka institut eller organisationer man låna pengar ifrån.  Det finns många oseriösa aktörer i branschen. Var därför noga med att kontrollera vem långivaren är och alla deras villkor innan ni tar lånet. Vi har försökt att sammanställa de seriösa långivarna här på vår hemsida. Bl.a. så ser vi till att alla är medlemmar i SKEF som ni kan läsa om mer här.

Ta inte lån utan att ha tänkt igenom det först

Generellt kan vi sammanfatta denna artikel genom att säga att man inte bör ta ett snabblån utan att ha tänkt igenom det ordentligt. Måste vara tålmodig och planera sin framtid och ekonomi väl innan man tar ett Smslån eller snabblån. Det gäller även att se över så att man verkligen kan betala tillbaka lånet inom tiden och tidsramen för att undvika större problem längre fram.

Close Menu