Att samla sina lån är något man gör för att spara pengar i längden. Det går ut på att man samlar alla lån i ett enda stort lån som även kallas för hopbakslån eller samlingslån. På så sätt så kan man sänka räntekostnaderna och amorterings kostnaderna samt andra avgifter.

Varför ska man betala onödig ränta och onödigt höga kostnader när man kan samla lånen och betala mindre för lika mycket i lån.

En annan fördel med att samla lån är att ändra löptiden.

Kan alla samla sina lån?

Alla kan i princip samla sina små lån till ett stort lån och det brukar inte ställas särskilda krav förutom de generella kraven för att få ett lån beviljat. 

Vanligt är att man skall ha minst cirka 100000 kr i årsinkomst och ett stabilt arbete. Man ska gärna kunna ha någon säkerhet i samlingslånet såsom en bostad.

Även om man har en betalningsanmärkning så kan man fortfarande bli beviljad samlingslån.
Dock så provar bankerna och låneinstitut varje enskild ansökan individuellt.

Hur fungerar det att samla lån

Att samla lån fungerar på så sätt som att man tar ett nytt lån för att baka ihop alla de andra mindre lånen i ett enda. Banken som du ansöker om samlingslånet hos behöver alltså veta vilka lån det är som du ska baka ihop till ett enda stort lån eller eventuellt få ett totalbelopp som du vill låna som du själv sedan avbetalar de andra små lånen med.

Fördelar med att samla sina lån

En av fördelarna som är den största fördelen förmodligen är att man kan sänka sina räntekostnader om man samlar sina lån. Detta kan förklaras som så att smålån oftast har högre räntekostnader än stora lån. Och eftersom smålån kostar mer än ett stort från så är det alltså fördelaktigt att samla alla små lån till ett stort lån. Räntekostnader för små lån är alltså högre än räntekostnader för ett större lån. 

Med andra ord: Ett stort lån är billigare än flera små lån.

En annan fördel med att samla sina lån är att man istället för att få flera fakturor får en enda faktura. Många låneinstitut tar idag ut faktura avgifter och administrativa avgifter. Samlar man sina lån så kan man alltså få ner de här kostnaderna och man sparar dessutom en hel del tid genom att slippa betala flera olika fakturor varje månad.

Risken för att glömma av en faktura är också minskad.

Ytterligare en fördel är att att man kan lägga undan pengarna som har blivit över och de sparade genom att man har samlat sina lån och sänk kostnaderna. Dvs pengarna som man sparar från att samla lånet Kan man använda till vad man vill.

Samla lån med medsökande

Det går även bra att samla sina lån om man har en medsökande Exempelvis om man inte har särskilt bra ekonomi för stunden. Samla lån innebär ju egentligen att man tar ett privatlån oftast och använder detta privatlån för att lösa alla de andra mindre lånen. Privatlån kan man ju ta med en medsökande.

Genom att ta med medsökande så kan man förutom att sänka räntan på själva privatlånet eller samlingslånet även ge banken trygghet för att lättare bevilja lånet.

Det gäller dock att ha koll på medsökandes ekonomi så att denna person inte har flera betalningsanmärkningar och skulder i Kronofogden. Detta ser bankerna negativt på.

Hur stort samlinslån kan man ta?

Eftersom samlingslån är ett privatlån i grund och botten så vida man inte har någon säkerhet med i lånet så är beloppet ungefär densamma som vid privatlån.

Det finns banker och institut som beviljar privatlån på upp till 500000 kr och vi har till och med sett andra institut som beviljar upp till 600000 kr. 

Det är upp till bankerna och låneinstitut är att se över hur mycket de kan låna ut till just er.

Close Menu