Ränta är egentligen ett samlingsnamn för en procent av ett belopp (oftast lånebelopp).

Det finns olika typer av räntor.
Vi kommer här gå igenom vad dessa är, och vilka skillnader de har.

Det är även viktigt att förstå hur räntor fungerar innan man ansöker om ett lån. Har inte koll på hur räntor funkar så kan man få höga avgifter och kostnader utan att man har tänkt på det.

De olika räntorna

Vi kommer här att gå igenom tre olika räntor.

  • Nominell ränta.
  • Effektiv ränta.
  • Rörlig ränta och Fast ränta.

Nominell Ränta

Den nominella Räntan är nästan alltid räntan som skyltas med i låneerbjudanden och liknande. Det är denna ränta man ser på hemsidor, och det är denna ränta som brukar talas om mellan människor i folkmun.

Den nominella räntan är alltså inte den faktiska kostnaden för ditt lån.

Effektiv Ränta

Den effektiva Räntan är den faktiska kostnaden för ett lån. Det är denna siffra som man ska ha koll på. Här ingår eventuella avgifter och annat som inte räknas med i den nominella räntan som skyddas med i reklam och erbjudanden. Däremot skall banker och låneinstitut alltid visa den effektiva räntan. 

Rörlig och Fast ränta

Oftast har man även hört talas om rörlig ränta och fast ränta. Rörlig ränta är precis som namnet antyder en variabel och rörlig form av ränta under årets gång. Medans en fast ränta är en fast och konstant procentsats för hela året.

Ofta brukar man få fråga från bankerna huruvida man vill ha rörlig eller fast ränta. Dessa termer brukar även kallas för rörlig ränta eller bunden ränta. I praktiken innebär en fast ränta att man får en fast procentsats under x antal år framöver så att man vet exakt vad ens räntekostnader kommer att vara. 

Eftersom banker vill gå vinst med att låna ut pengar så kan man lista ut att den fasta räntan Oftast är noggrant uträknad och inte garanterar att man får lägre ränta i längden. Statistiskt sett så är en rörlig ränta egentligen den billigaste form i längden. 

Däremot kan det vara skönt att veta exakt vad ens utgifter kommer att vara under flera år framöver.

Close Menu