Privatlån är en typ av lån som vänder sig till privatpersoner. Det är sammanfattnings namnet på alla typer av lån som vänder sig till just en privatperson. 

Exempel på dessa lån kan vara billån, blancolån, kreditlån, eller andra typer av lån till privatperson.

Privatlånen kan användas till vad man än vill. Det är därför dessa någon även kallas för konsumtionslån.

Privatlån är lån utan säkerhet

Privatlånen är utan säkerhet. Det betyder att bankerna och rådgivarna inte tar ut någon säkerhet för lånet. Du kan alltså göra vad du vill med pengarna i princip. 

Med lån utan säkerhet så menas att bankerna inte tar någonting från mig om man inte lyckats betala tillbaka lånet. Exempel på lån med säkerhet är bolån, där de tar bostaden i säkerhet.

Det innebär att banken tar bostaden för att täcka lånet vid de fall vi inte kan betala tillbaka lånet i tid.

Vad händer om jag inte betalar tillbaka

Eftersom det inte finns någon säkerhet för privatlån så kommer troligtvis banken att ta en det vidare till inkasso och till slut Kronofogden. Detta är något man absolut bör undvika.

Att inte kunna betala tillbaka sitt lån medför alltid stora ekonomiska konsekvenser som eventuellt leder till andra typer av konsekvenser som inte är bra i ens liv.

Före lån, så skall man därför alltid se över sin egna livssituation och se till så att man verkligen kan betala tillbaka pengarna i tid.

Vad ska pengarna användas till?

Trots att lånet är utan säkerhet så brukar banker ändå fråga vad man ska använda pengarna till. Man behöver självklart inte svara på frågan, men det anses vara bättre att Svara ärligt och det är det vi rekommenderar självklart.

Vad brukar privatlån användas till?

Nedan har vi sammanställt en lista över vad folk brukar använda privatlån till. Dessa är tydliga exempel på vad folk använder privatlån för:

  • Köpa bil
  • Renovering
  • Kontantinsats för bostadsköp och fordon
  • Resor, Äventyr
  • Bröllop och liknande
  • Företagslån för enskilda firmor
  • Körkort
  • Studier
  • Samla andra mindre lån

Typer av privatlån

Det finns olika typer av privatlån som skiljer i summan man lånar från långivaren.

De största privatlånen är allt från ca 20,000 kr till 600,000 kr.
Men oftast är de mellan 50,000 kr till 300,000 kr. 

Vid ansökning av dessa typer av lån så brukar bankerna alltid göra en kreditprövning och nästan alltid göra den hos UC (upplysningscentralen). Det är extremt sällan, om inte aldrig, som dessa lån beviljas när man har en anmärkning 

Man kan göra dessa ansökningar över internet och legitimera sig med BankID. Blir man beviljad lånet så är ofta pengarna utbetalda inom 2-3 arbetsdagar.

Återbetalningstiden som även kallas för löptid är tiden då pengarna ska betalas tillbaka under. Denna tid brukar vara upp till 15 år. 

Räntan som bankerna tar baseras individuellt utifrån den ekonomiska situationen och storleken på lånet samt löptiden som de vanligaste variablerna. 

Dock är det värt att nämna att ju fortare du betalar tillbaka lånet desto billigare kommer du undan eftersom du då betalar mindre ränta totalt sett.

Mindre privatlån

Det finns även mindre privatlån som kan vara från ca 10000 kr till 50000 kr. Privatlån har ofta en högre ränta men beviljas lättare. Det kan till och med röra sig om räntor upp till 20 till 30%. Dessa typer av lån betalas även ut snabbare och kallas även för snabblån.

SMSlån

Smslån är nog den mindre formen av privatlån och summorna brukar röra sig upp till ca 15000 kr. Dessa lån blir utbetalda väldigt snabbt när de är beviljade. Räntan för dessa lån brukar vara väldigt höga och den effektiva räntan brukar vara skyhög vid första anblicken men då dessa lån betalas tillbaka relativt snabbt så brukar de ändå bli billigare än alternativen.

Vad kostar privatlån

När du gör ansökan över nätet så brukar man få skriva in beloppet man önskar att låna och väljaren löptid eller återbetalningstid som man ska betala tillbaka lånet under. Då får man ofta ett exempel på pris och pris modell som visar vad lånet skulle kosta. 

Hur ansöka om privatlån

Man ansöker enkelt Om privatlån ofta över internet och legitimera sig med BankID.  Hur loggar in och ansöker på långivarens hemsida. 

Långivare är skyldiga att göra en kreditprövning vid ansökningen av privatlån. Denna kreditprövning brukar göras hos Upplysningscentralen (UC). 

Efter kreditprövningen brukar man få svar ganska snabbt, ofta inom 24 timmar, om lånet är beviljad eller ej. 

Därefter betalas lånet ut till bankkontot inom 2-3 arbetsdagar.

Vem kan ansöka om privatlån

Alla långivare har sina egna krav på privatlån. De vanligaste kraven är att man bör vara minst 20 år gammal trots att vissa beviljar lån till över 18 år också. 

Andra vanliga krav är också att man bör vara folkbokförd i Sverige och ha en taxerad inkomst i Sverige. 

Det är väldigt vanligt att långivare kontrollerar ens inkomstuppgifter och anställning innan de beviljar ett privatlån. Exempel på saker de kontrollerar är vart man är anställd, vilken anställningsform man har samt vilken lön man har.

Om man exempelvis är provanställd och man söker om ett privatlån så är risken stor att man blir nekad då det innebär en stor osäkerhet för banken eller långivare att låna ut pengar när man inte vet att låntagare kommer ha fast anställning eller inte längre fram.

Eftersom de kollar inkomsten först och främst igenom en kreditprövning så gäller det att man kan styrka sin inkomst om den är högre än den senaste taxerade inkomsten. Eftersom kreditprövnings-företag har uppgifter från den senast taxerade inkomsten och du kan ha fått en löneökning och ha en högre lön idag än för exempelvis ett år sedan så är det bra att ha intyg från arbetet eller chef som kan styrka detta.

Privatlån är för privatpersoner

Om namnet antyder så är privatlån enbart för privatpersoner och inte för företag eller organisationer. Det finns särskilda lån som kallas för företagslån eller liknande som är till för dessa. 

Skillnad privatlån och blancolån

Privatlån hette förr blancolån, med bankerna ändrade det namnet i och med att privatlånen eller blancolånen enbart var avsedda för privatpersoner. Privatlån är ett tydligare namn, och kan marknadsföras tydligare, än namnet blancolån.

Close Menu