Ett mikrolån kan jämföras med snabblån eller SMSlån och precis som namnet antyder så är det små lån det handlar om. Lånen kan oftast tas väldigt snabbt och skall återbetalas inom en ganska kort period.

Det finns många som ansöker om mikrolån när oförutsedda saker dyker upp som man behöver bekosta.

Vad är mikrolån?

Mikrolån är alltså ett snabblån som kan jämföras med sms-lån eller andra små lån typer.
Mikrolån har oftast en löptid som är mycket kort.

Det handlar alltså om att låna en mindre summa pengar till exempel när något oförutsett händer exempelvis för att laga något som gått sönder i sitt hem.

Beloppen brukar variera men oftast handlar det om allt från 500 kr upp till 10000 kr. Dock finns det mikrolån på upp till 150,000. 

Eftersom det även går att ansöka om mikrolån via mobiltelefonen så kallas de även för SMS lån.

Mikrolån kan vara bra att ta om man till exempel behöver det kostar något oförutsett som har hänt. Exempel på situationer kan vara att kylskåpet har gått sönder eller att bilen behöver repareras, eller bara för att unna sig något extra under semestern.

Man bör inte ta ett mikrolån bara för att täcka onödiga utgifter.

Krav för att få mikrolån

Det finns en del krav som behöver uppfyllas för att bli beviljad ett mikrolån. Dels så behöver man vara svensk medborgare och över 18 år gammal.

Blodgivare eller banken eller ansöker om mikrolån kontrollerar även din betalningsförmåga för att se så lånet kan betalas tillbaka i tid.

Andra saker som kontrolleras är betalningsanmärkningar, senast deklarerad inkomst och typ av anställning. 

Det hela handlade om att bankerna och låneinstitut vill säkerställa att låntagaren kan betala tillbaka lånet i tid utan problem.

Vilket mikrolån bör man välja

Det finns väldigt många långivare som betalar ut mikrolån till kunder. Istället för att välja den första, så bör man jämföra de olika mikrolånen mot varandra. Detta kan ni enkelt göra här hos oss.

En del långivare har avi kostnader, uppläggningsavgifter, faktura-kostnader och annat som man inte alltid tänker på, men som kan göra att lånet kostar mer än vad de behöver göra.

Dessutom så skiljer sig den effektiva räntan mellan de olika långivarna.

Ränta kan vara lurigt om man inte håller koll på kostnaderna ordentligt. Vi har försökt att göra det enkelt för er genom att sammanställa alla långivare som enkelt kan se kostnaderna.

Mikrolån trots betalningsanmärkning

Det finns många som vill ansöka om mikrolån, men som har betalningsanmärkningar.

Lån givare kan godkänna lån trots betalningsanmärkningar men då gäller det att man har en god ekonomi i övrigt. De kontrollerar antalet anmärkningar, beloppen, samt tiden som man har haft anmärkningar under bla.

Mikrolån utan UC

Många långivare använder sig av UC för att göra en kreditupplysning. UC står för upplysningscentralen. Det går dock att ansöka om mikrolån hos långivare som inte använder UC. Det innebär dock inte att en kreditupplysning inte görs. Det är nämligen så att Enligt lag så måste långivare utföra en kreditprövning eller kreditupplysning. 

Det är bara det att företaget som utför kreditupplysningen heter något annat.

Så det går att ansöka om mikrolån utan UC men det gäller att komma ihåg att kreditupplysningen måste göras ändå.

Ansöka om mikrolån

I dagsläget så är det väldigt lätt att ansöka om ett mikrolån genom datorn på internet. Man går då in på långivarens hemsida och ansöker om Mikrolån direkt via datorn.

Ansökan brukar inte ta mer än några minuter och efter att man har fyllt i sina uppgifter och skicka din ansökan så dröjer det inte länge innan du får ett svar. Man får även ofta ett preliminärt svar direkt vid datorn men det slutgiltiga svaret Får man lite senare.

Det är sällan man får ett rakt “Nej” på en ansökan. Istället kan långivaren behöva få in kompletteringar eller ändra beloppet.

Flera mikrolån samtidigt

Det är bra att känna till att de flesta Om inte alla långivare brukar ha som regel att man endast får ha ett mikrolån i taget hos de. Det går dock bra att ansöka om mikrolån hos andra långivare. 

Vid sådana här situationer Kanske det är bättre att se över sin ekonomi i helhet och inte se vilka som är permanent lösning på ekonomiska situationer.

Löptid och ränta för mikrolån

Löptiden på mikrolån är som sagt ganska kort och brukar röra sig om ca 30 dagar 60 dagar eller 90 dagars återbetalningstid.

Återbetalning sker oftast med fakturan eller via autogiro.

Hur sker utbetalning av mikrolån?

Betalning sker till kontonumret som man har angett vid ansökan. Det kan betalas ut så snabbt som inom 15 minuter efter ansökan är beviljad. Men det kan även dröja upp till två bankdagar innan pengarna kommer på kontot. Detta beror helt enkelt på vilken bank långivaren använder sig av samt vilken bank du har. 

Det kan vara värt att kontrollera i förväg om man behöver pengarna snabbt vilken bank långivaren har för att se så att man kan få utbetalningen fort på sitt konto.

Ni kan enkelt kontrollera detta i våra jämförelser listor av olika långivare.

Återbetalning av mikrolån

Återbetalning av mikrolån sker relativt fort jämfört med andra lån. Man kan säga att det är en intensiv återbetalningstid. 

Om man inte fullföljer återbetalningstiden och planer så brukar man ganska snabbt få en påminnelser på post eller mejl med höga avgifter. Därefter om man inte har löst situationen så brukar fakturan hamna hos kronofogden.

Det är därför mycket viktigt att se till att man kan betala tillbaka mikrolånet innan man ansöker.

Återbetalningen brukar ske via autogiro eller faktura.

Close Menu