En kontantinsats är pengarna eller kapitalet som man behöver ha för att köpa något. Det är ofta så att vid köp av bostad eller bil så krävs en kontantinsats som är en viss procent av köpebeloppet.

Ofta rör det sig om cirka 10 till 15 % av köpeskillingen som krävs som kontantinsats.

Det är inte helt ovanligt att man inte har dessa 10 till 15 % på kontot. Vad kan det vara värd att kolla om man kan ta ett privatlån för att täcka kontantinsatsen.

Vad är kontantinsats

Kontantinsats är som sagt det egna kapitalet som krävs för att genomföra ett lån och bli beviljad ett köp. Låt oss ta ett exempel är ni ska köpa en bostad som kostar en miljon kronor. Kontantinsatsen för bostäder i Sverige är 15 % vilket skulle innebära 150000 kr. Det är inte alla som har dessa belopp på kontot och då kan man vända sig till banker och låneinstitut för att ta ett privatlån. 

Kontantinsatsen är alltså med andra ord ett lån utan säkerhet och kan jämföras med privatlån eller blancolån.

Hur lånar man till kontantinsats

Man kan ansöka om privatlån direkt via bankers och låneinstitutens hemsidor och även fått svar ganska snabbt. Sökningen går till som så att man fyller i sina uppgifter på hemsidan och skickar in ansökan. Efter att en kreditprövning har gjorts och att alla krav är uppfyllda så får man lånet godkänt och utbetalt på angivet kontonummer.

Det gäller att ha koll på vilket privatlån som kostar minst innan man ansöker om lånet. Detta kan enkelt jämföra på vår hemsida där vi jämför alla lån och deras kostnader.

Kontantinsats och handpenning är inte samma sak

Kontantinsats blandas ofta ihop med begreppet handpenning. Men det är inte samma sak. Handpenning är det som betalas vid kontraktsskrivning eller liknande med det behöver inte betyda att det är den slutgiltiga kontantinsatsen. 

Vi kan ta som exempel en bostadsaffär där detta är väldigt vanligt i Sverige.

Vid köp av en bostad så åker man först till mäklarens kontor och skriver ett avtal där man skall betala 10 % som handpenning. Resterande 5 % som krävs betalas i samband med tillträde till bostaden man har köpt. Det är alltså vid tillträdesdagen som 15 % i kontantinsats skall vara betalt och överenskommet. 

Jämför kostnader för kontantinsatsen

Eftersom kontantinsatsen är en form av lån så behöver man säkerställa att man inte betalar onödiga avgifter för lånet. Enklaste att göra är att jämföra alla privatlån och blancolån på vår hemsida enkelt för att se vilket lån som är bäst.

Close Menu