En kreditupplysning görs vid en låneansökan för att säkerställa att Den som ansöker om lån kan betala tillbaka lånet och har god ekonomi både i dagsläget och på sikt.

Alla långivare har skyldig att göra en kreditkontroll. Kreditupplysning kan också kallas för kreditprövning.

Kreditupplysning kan göras på flera olika sätt och många lånegivare har även olika bolag som de anlitar för att göra kreditupplysningen.

Det vanligaste är att man gör en så kallad UC, som egentligen bara är en förkortning på en kreditupplysning från företaget Upplysningscentralen.

Det kan vara Till allas fördel att långivarna gör en kreditupplysning, eftersom de även säkerställer att du faktiskt kan betala tillbaka lånet i tid. Tänk motsatsen, om man beviljade lån utan att tänka på att kunna betala tillbaka lånet, vilket inte hade varit bra alls.

Informationen som finns i en kreditupplysning brukar oftast vara personuppgifter i form av folkbokföringsadress, maka eller make, bolagsengagemang, krediter, tidigare skulder, tidigare betalningsanmärkningar, tidigare ansökningar, senast taxerad inkomst, och mera.

Genom att få en sammanfattande bild av ansökningen en till lånet så kan långivare bedöma en viss risk med att bevilja lånet.

UC – Upplysningscentralen

Jag nämnt tidigare så använder dem flesta banker sig utav UC som står för upplysningscentralen. Upplysningscentralen ägs av Sveriges största banker.

Bästa kreditupplysning alla i Sverige sker genom UC.

Andra kreditupplysningsföretag

Men självklart finns det även andra kreditupplysningsföretag som man kan använda sig av.

Det är de här bolagen som man menar när man talar om lån utan UC.
Då kan långivare exempelvis göra en kreditupplysning hos andra företag istället för UC.

Bisnode, Soliditet, Creditsafe är namn på några andra bolag som erbjuder kreditupplysningar.

Vid ansökning av bolån eller större lån så använder bankerna sig nästan alltid av företaget UC.

Många kreditupplysningar är inte bra

Om man har många kreditupplysningar från många olika långivare så kan det vara till nackdel för en. Långivare är skeptiska till om man har många olika ansökningar och kan tro att något är fel.

Ett vanligt exempel är att man går till en bank och blir nekad därefter till en annan bank och blir nekad även där och till sist till den tredje banken som ser att du har tidigare ansökningar och har blivit nekad.

Sammanslagen kreditupplysning

Finns även något som heter sammanslagen kreditupplysning. Detta är när man gör en enda kreditupplysning och skickar ut förfrågningar till flera olika banker och långivare för att få offerter.

Många företag gör detta idag, och det handlar oftast om inte allt för höga summor lån.

Vid högre summor vill ofta bankerna att individerna själva kontaktar de.

Egen kreditupplysning

Det finns ett par metoder för att se sin egna kreditvärdighet från kreditupplysningsföretagen.

Det kan vara bra att ha koll på sin kreditvärdighet för att se om det är något man behöver ändra eller rätta innan man gör den officiella ansökningen till långivaren.

När det gäller UC är så kan det snabbaste och enklaste sättet ofta vara att ladda ner en app som heter Kreddy som har utvecklats av just Upplysningscentralen bl.a.

Denna app kan användas helt kostnadsfritt och är alltså gratis.

Efter att man har laddat ner Kreddy, Så loggar man in med sitt BankID och efter några sekunder så kommer Kreddy att samla in information för att sedan visa ett kreditbetyg på skärmen.

Om man vill ha sin kreditupplysning från andra bolag såsom Bisnode så behöver man kontakta dessa bolag individuellt.

Close Menu