E-legitimation är ett sätt att identifiera sig elektroniskt exempelvis över internet eller telefon. Man kan använda en e-legitimation exempelvis för att identifiera sig mot myndigheter organisationer eller andra företag på internet. E-legitimation används också för att signera avtal elektroniskt,  en så kallad digital signatur.

När man vill söka SMS lån eller andra snabblån så är det en klar fördel att ha en E-legitimation färdigt. Detta snabbar upp ansökningsprocessen avsevärt.

Vi kommer här att gå igenom vilka olika typer av E-legitimation det finns, hur man ansöker om dem, och hur man använder dem. 

BankID

Som ni har förstått så finns det olika typer av e-legitimation tillgängligt för allmänheten. BankID är ett av de alternativ som finns och är överlägset största typen av e-legitimation i Sverige. 

BankID tillhandahålls av Finansiell ID-Teknik BID AB som är ett bolag som ägs gemensamt av de största bankerna i Sverige. 

Sverige är ett av de främsta länderna i sammanhanget användandet och utnyttjande av BankID och e-legitimation.

Exempel på saker du kan göra med BankID är:

 • Ärenden på Skatteverkets hemsida exempelvis deklaration.
 • Ärenden hos Försäkringskassan exempelvis föräldrapenning.
 • Ägarbyte av en bil.
 • Ansökning och signering av lån.
 • Bank ärenden såsom öppna konto.
 • Teckna abonnemang eller andra tjänster.

Hur använder man BankID?

Hur man ska använda BankID tjänster beror lite på vad för typ av BankID man har. BankID går att få på kort, på fil, och på ett så kallat Mobilt BankID. 

Om man har ett mobilt BankID vilket är det allra vanligaste så öppnar man appen som heter BankID på telefonen och anger en pinkod för att signera.

Har man däremot BankID på fil som behöver man öppna ett program på datorn vid signering.

Hur skaffar man BankID?

BankID får man från sin bank. Genom att kontakta banken så kan man enkelt ta reda på hur man ska få BankID på lämpligaste sätt. Processen att få BankID är oftast väldigt enkel. 

Vanligast är att man har ett så kallat Mobilt BankID. Denna variant laddas ner i mobiltelefoner och smartphones för att sedan aktiveras vid behov.

Mobilt BankID Kan laddas ner från banken genom att man loggar in med sin PIN kod smidigt och enkelt.

Efter att man har fått BankID från sin bank så ska man välja en så kallad kod. Det är denna kod som man kommer att använda vid identifiering mot storbankerna eller andra organisationer och Institut, samt myndigheter.

Här kan du skaffa BankID

11 banker är anslutna till BankID idag. Om du är kund i någon av dessa banker så kan du enkelt kontakta dem för att beställa BankID.

 • Swedbank
 • SEB
 • Skandia
 • Nordea
 • Danske Bank
 • Handelsbanken
 • ICA Banken
 • IKANO Bank
 • Länsförsäkringar
 • Ålandsbanken
 • Sparbanken Syd

Fördelar med BankID

Vi har redan nämnt att BankID snabbar upp ansökningsprocesser avsevärt. Istället för att banken ska skicka ut papper som ni ska signera med namn och underskrift, och sedan posta tillbaka till de så kan man enkelt identifiera sig genom att signera digitalt vilket endast tar någon minut. Därför rekommenderar vi att alla ni som har behörighet för skaffa BankID för att ansöka om lån eller uträttar andra ärenden. 

QR Kod

De senaste versionerna av Det mobila BankID använder ett så kallat QR kod som en ytterligare säkerhetsaspekt.

QR koden fungerar på så vis så att en QR kod visas på skärmen där du försöker identifiera dig och genom att ta upp din telefon och använda telefonens kamera så kan BankID veta och känna till att det är just du som befinner dig vid datorn och inte någon obehörig. Även om det inte är en väldigt hög säkerhet på QR koder så hjälper det mot hackning på distans av bedragare.

Identitetsstöld / Bedrägeri

Det är viktigt att känna till att BankID är en personlig signering och identifiering av dig själv. Om någon skulle få tag på just din BankID och din personliga kod så skulle de alltså kunna uträtta ärenden i ditt namn. Därför är det viktigt att ha koll på sin BankID och Kod så att dessa inte hamnar i obehöriga händer.

Genom åren har det blivit allt mer vanligare med identitetsstölder och bedrägerier. Hackare har väldigt lätt att utnyttja sårbara människor som inte har så bra koll på sina egna elektroniska produkter eller har så hög datorvana. 

Close Menu