Billån är en typ av lån som är dedikerad till bilar. Billån är klassificerad inom så kallade lån med säkerhet. Dessa typer av lån kan man ofta få erbjudanden av från bilfirmor, bilmäklare och även banker.

Vid ett billån så tar alltså banken eller låneinstitutet fordonet som säkerhet.

Vad är billån?

Billån är alltså en låneform som man kan ansöka om när man ska köpa till exempel är ny bil och behöver lån för en del av summan. Då ansöker man oftast enkelt från bilfirma till ett låneinstitut som firman har avtal med. Det kan vara helt vanlig bank som de har avtal med men det finns en hel del låneinstitut som har detta som en affärsmodell och enbart fokuserar på billån.

I nästan alla fall kräver låneinstitut eller bankerna en form av kontantinsats precis som alla andra lån samt att de tar fordonet som säkerhet i kontraktet.

Är du ska köpa en bil så kan det vara värd att se över möjligheterna att ta ett billån för att inte ligga ute med allt för mycket pengar. Det gäller även att räkna på rätt sätt med rätt ränta så att man vet om att man kan betala tillbaka lånet.

När man har ansökt om ett billån så brukar inte dröja alls för lång tid innan man får ett svar från Låneinstitutet.

Hur ansöker man om billån?

Du ansöker enklast om ett billån via din bilfirma, men det finns även andra sätt att ansöka eller ta över ett befintligt billån.

Du ska köpa din bil från en privatperson som redan har ett billån på fordonet så kan man ansöka om att överta lånet från den personen. Då kontakta mig tillsammans säljarens bank eller låneinstitut och begär en prövning av att överta lånet.

När banken eller låneinstitutet har fått en ansökan dröjer det inte alls länge innan man får ett svar. Kreditprövning görs enligt lag och även andra kontroller görs enligt deras rutiner.

Krav för att ansöka om billån

Åldersgränsen är 18 år, och man bör helst vara fri från betalningsanmärkningar och ha ett en fast anställning med en viss taxerad inkomst per år.

Hur mycket inkomst man behöver varierar från bank till bank och även från fordon till fordon men normalt är att minst 10.000 per månad bör man ha.

Vad kostar billån?

Billån, precis som alla andra lån, har en viss ränta. Räntan är i princip kostnaden för lånet och det gäller att man har koll på vilken ränta man får från låneinstitutet. Vanliga räntesatser är allt från 4 % till 6 % ränta. Man kan också välja att lägga upp räntorna som rörliga räntor eller fasta räntor.

Dessutom har man rätt att göra avdrag för 30 % av räntan i sin deklaration.

Hur lång löptid har billån?

Löptiden varierar men brukar hamna på någonstans mellan 8 och 12 år. Bankerna behöver nämligen säkerställa att de alltid kan sälja bilen och få tillbaka pengarna som är skyldig dom. 

Amortering av billån

Billånet ska amorteras av under denna löptid och det finns flera olika sätt att amortera på. Vanligaste sättet är att man har en viss räntesats och en viss amortering per månad men det finns även så kallade annuitetslån. Annuitetslån innebär att man betalar av en fast summa varje månad under hela löptiden av lånet. Allt eftersom lånet betalas av så justeras ränta och amortering beloppet i en balans så att summan blir densamma varje månad.

Billån med betalningsanmärkning

Det är väldigt svårt att få billån med betalningsanmärkningar men det finns andra lån man kan ansöka om trots att man har betalningsanmärkning därmed använda de pengarna till att betala av bilen. Det gäller då att man har en god inkomst och att man kan styrka att man kan enkelt kan betala tillbaka lånet utan några konstigheter.

Billån utan kontantinsats

Att köpa bil utan kontantinsats är möjligt om man ansöker om ett privatlån istället för billån. Med privatlån som bryr sig banken inte om vad man tänker göra med pengarna i princip. De har heller ingen säkerhet för lånet när det gäller privatlån. Privatlån kan dock ha en högre räntesats eftersom de inte har en säkerhet för lånet. 

Ny eller begagnad bil?

När det gäller billån så beviljas dessa oftast till helt nya bilar köpta från auktoriserade bilfirmor. 

Det är en trygghet för banken och låneinstitutet att veta att det finns garantier för att bilen kommer att hålla ett visst antal år utan problem. 

Privatlån istället för billån

Som jag har förstått nu så tar banker och institut fordon som säkerhet vid billån. För er som helst inte vill lämna bilen som säkerhet eller som vill ha en enklare process att ansöka om ett lån så rekommenderar vi privatlån.

Privatlån är enkelt att ansöka om över internet och kräver inte något fordon eller objekt som ska undersökas av något låneinstitut. Man får svar väldigt snabbt huruvida man blir beviljad ett privatlån eller ej och de går enbart på ens kreditvärde. 

Det finns ju väldigt dyra fordon på marknaden och vart är att nämna att dessa fordon som kommer upp i prisklasser över 350000 kr oftast blir svårt att ansöka om privatlån för. Detta eftersom privatlån oftast har ett tak på just 300,000 – 350,000 kr. 

Kan det bli mycket mer aktuellt med ett helt vanligt billån.

Vilket billån är bäst?

Ni kan enkelt jämföra alla billån och villkoren i vår guide om att jämföra lån….

Close Menu